Pedagoger arbetar projektinriktat med barnen. Det kan vara allt från korta projekt som kanske bara räcker någon vecka till långa projekt som sträcker sig över en hel termin. Pedagogerna väljer projekt genom att ta tillvara barnens intressen, tankar och teorier. Pedagogerna lyssnar och observerar barnen i gruppen. HUR tänker de? VAD gör de? VAD är de intresserade av? Pedagogernas uppgift är sedan att utgå från barnens tankar, kompetenser samt kunskaper och med respekt utifrån detta planera fortsatta utmaningar i den pedagogiska verksamheten. Ett projekt kan t ex byggas upp runt en enda fråga som kommer från ett barn.
Några av de projekt som barnen arbetat med under de senaste åren är:
Matematikprojektet – på ett lekfullt sätt upptäcka den matematik som finns i vardagen
Kojprojekt – genom barnens intresse för kojbygge utmana barnen i olika byggtekniker, hållbarhet, konstruktion.
Prinsar och prinsessor – på ett spännande sätt möta barnens intresse för sagor och erbjuda barnen många olika sätt att möta sagans värld.
Här är exempel på hur ett projekt kan bli till och se ut. Pedagogerna upptäckte ett stort intresse för matematik bland barnen, t ex ”Hur långt är det?” och ”Hur stor är den här?”. Barnen pratade om och jämförde bl a tyngd, mönster och mängd. Detta intresse ville man möta. Pedagogerna deltog i fortbildningar, läste relevant litteratur och diskuterade hur de skulle kunna erbjuda matematik utifrån barnens intresse och nyfikenhet. Projektet började med en gemensam sifferjakt i skogen där med ca 90 olika siffror utplacerade, från 0 till och med 9. Barnen fick leta reda på siffrorna och kategorisera dem. Sedan har barnen och pedagogerna jobbat vidare med matematik både inom- och utomhus. Barnen har bl a
haft olika spionuppdrag. Sifferspionernas uppdrag har varit att leta reda på siffror i olika miljöer, t ex på skyltar. Barnen har även varit formspioner.
arbetat med litet och stort. Barnen har ritat av familjens fötter och förstorat de avritade fötterna. Barnen har sedan målat förstoringarna och pedagogerna har skrivit ned härliga fantasisagor på baksidan av dessa ”himmelska fötter”. Fötterna har sedan hängt i taket på Tittut. Barnen har utgått från sina fötter och använt dem till att mäta med, t ex hur stora fötterna är, hur många fötter finns vid matbordet, hur många fötter finns det i familjen.
en spännande matematikhörna med bl a tangram, klossar, sorteringsmaterial, pärlor, matteburkar och spel.
erbjudits tunga och lätta föremål att bära på och jämföra.
gjort diagram, t ex hur mycket frukt barnen äter på förskolan under en vecka. Barnen fick sätta klistermärken för varje frukt de åt. Sedan fick de avgöra vilken frukt som det hade ätits mest respektive minst av.
Inför julen ordnade pedagogerna en ”klurkalender” och varje dag erbjöds ett av barnen ett matematiskt problem att lösa, anpassat efter intresse och mognad. Pedagogerna har även arbetat fram olika matematiksagor.